Nije tajna da je nasilje u velikoj mjeri prisutno u svim školama u BiH. Zadnji slučaj iz Sarajeva koji je šokirao javnost pokazao je da ovaj problem još uvijek nije ni blizu rješenja. Kako bi barem malo kontrolisali maltretiranje, škole u našoj zemlji odlučile su otvoriti posebne prostorije u kojima će stariji učenici moći maltretirati mlađe.

“Stvarno nam je dosta da pojedinci vrše teror nad svojim vršnjacima i da ih maltretiraju po ćoškovima i školskim toaletima. To mi stvarno više ne možemo da kontrolišemo obzirom da su učenici sve kreativniji. Svi smo to prošli to je neka hijerarhija koja se mora poštovati, ali što je previše previše je. Zbog toga smo odlučili da opremimo i otvorimo posebne prostorije u kojima će stariji učenici u kontrolisanim uslovima moći maltretirati mlađe”, rekao je Zulfik Palica, šef tima za kontrolisanje nasilja nad učenicima u školama.

Gospodin Palica poručio je da će naša zemlje imati najmodernije sobe za maltretiranje na svijetu.

“Mi smo dobili ogromna sredstva za ovu namjenu i vjerujem da ćemo ih iskoristiti kako treba. Planirali smo napraviti sobe bez nekih skrivenih mjesta, ćoškova i stvari od kojih se mogu dobiti teže povrede. Umjesto toga ubacit ćemo strunjače, obložiti zidove. Također iživljavanje grupe nad pojedincem neće više biti moguće jer ćemo puštati maksimalno tri starija učenika da maltretiraju jednog mlađeg. Sve sobe će imati i kamere tako da se nasilnici u najvećoj kvaliteti mogu pohvaliti i na društvenim mrežama. Ovo je dugoročni projekt, ali vjerujemo da ćemo već 2026, godine imati prve sobe za maltretiranje na području Sarajeva”, dodao je gospodin Palica.