Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo u protekle dvije sedmice muči muku sa lažnim dojavama bombi. Svakodnevno se obustavlja nastava a oni jedva u trag da ulaze dojavljivačima. Zbog toga su zamolili za malu pomoć.

“Mi pretpostavljamo da je riječ o maloljetnim licima koji se sa nama šprdaju, ali ovo zaista postaje agonija i objektivno se brukamo u očima javnosti. Svaki dan dojave bombu, mi ne možemo da lociramo ko je to počinio, i tako nas ovi klinci vuku za nos i ismijavaju nas. Pa i u svakom kriminalu ima neke etike pa tako treba da bude i u ovome, svaki prestupnik ostavlja neke tragove kako bi istraga bila zanimljivija, s toga ih molimo da i oni nama ostave neki trag kako bi mogli nastaviti potragu”, pojašnjava Mirza Pendrek, inspektor koji vodi ovaj slučaj.

I javnost je počela izbijati šale na račun policije, jer nisu u stanju upratiti adresu sa koje se šalju ova lažna obavještenja.

“Idemo mi redovno na obuke ali naši ljudi ne mogu da prate trend mladih, ovi su odrasli sa ovom tehnologijom i nikako da mi uhvatimo taj njihov tempo. Čak smo razmišljali da regrutujemo jednu maloljetnu jedinicu koja će samo da prati online slučajeve, jer ovo stvarno nema smisla. Ovi moji dok dva reda izvještaja otkucaju u Wordu prođe godina, a ne da hakiraju i traže lokaciju sa koje je mail poslan”, dodaje Pendrek.

Policija je također obećala maloljetnicima da će im dati vrijedne novčane nagrade, ukoliko im omoguće adekvatne tragove kako bi mogli nastaviti potragu.