Ministar odbrane BiH, Zukan Helez zadnjih nekoliko sedmica se hvali dronovima koji su navadno proizvedeni u BiH. Međutim, novinari su otkrili da su to ustvari dronovi koji su kupljeni u Kini. Ipak kako bi nastavio naoružavati našu vojsku gospodin Helez je usprkos kritikama najavio službenu posjetu dronovima u Kini.

“Novinari su me kao nešto provalili kada su otkrili da su dronovi kupljeni u Kini, a ne proizvedeni u BiH. To će se kao i sve brzo zaboraviti i nikome ništa, ali dronovi nama ostaju. Mislim da je to jedino bitno. Vidite kako se ostale države naoružavaju, a mi ništa. Moramo biti bolja vojna sila od njih i tačka. Zbog svega toga ja već za nekoliko dana idem u službenu posjetu novim dronovima u Kinu sa kojima ću razgovarati o eventualnom njihovom stavljanju na raspolaganje Oružanim snagama BiH”, rekao je Zukan Helez, ministar odbrane BiH.

Gospodin Helez ni ovu priliku nije propustio da naglasi koliko su dronovi bitni u modernom ratovanju.

“Znate kako kaže naš narod neka ima nije sir neće se pokvariti. Dabogda ih nikad nikada ne iskoristili, ali neka ih mi imamo. Dronovi su jedan od glavnih alata u današnjem ratovanju i to je činjenica. Zbog toga dok mi ne pokrenemo svoju proizvodnju ja idem u Kinu pregovarati lično sa dronovima. Mislim da je to najpametnije ideja koju sam imao. Moramo biti spremni i to ti je. Nadam se da me narod razumije jer ja samo radim u koristi naše zemlje i ništa više”, dodao je Helez.