Slike svlačionica na stadionu Bilino polje u Zenici obišle su svijet. Reprezentativci Njemačke bili su iznenađeni što još uvijek postoje takve svlačionice u svijetu. Odmah nakon objave slika svlačionice reagovao je i UNESCO koji je svlačionice Bilinog polja zaštitio kao kulturno dobro BiH.

“Svašta smo vidjeli u svojim životima, ali onako nešto prvi put vidimo. Svlačionica kao da je izašla iz neke vremenske kapule u kojoj je bila zarobljena nekih stotinjak godina. Mislimo da se tako nešto treba cijeniti. Zbog svega toga morali smo hitno da reagujemo kako bi se sačuvalo izvorno stanje svlačionice. Odmah danas smo je proglasili kulturnim dobro BiH i automatski zabranili bilo kakvo renoviranje ili prekrajanje. Takva arhitektura, klupe, krevet se stvarno rijetko viđaju u tako dobrom stanju. Svlačionica ima nekako svoju dušu i zbog toga smo je odlučili i proglasiti kao kulturno dobro”, poručili su iz UNESCO-a.

Građani Zenice smatraju da bi bilo dobro cijeli stadion Bilino polje proglasiti kulturnim dobrom obzirom da se nalazi u istom stanju kao i svlačionica.

“Stadion se tu nalazi od 1972. godine i od tada pa do danas mogu vam reći da se malo u stadion ulagalo. Zbog toga se sve nalazi u stanju kakvom se nalazi, ali nama je i takav stadion najljepši. Zbog toga smatramo da se cijeli stadion treba proglasiti kulturnim dobro BiH jer on to zaista i jeste. Slike svlačionice su mila majka kakav je ostatak stadiona samo to još uvijek nije izašlo u javnost”, rekao je Sejo Robija iz Zenice.