Kupovina glasova postala je jedna jako tražena opcija na izborima u BiH. Mnoge stranke suočavale su se sa optužbama da su kupili glasove. Zbog svega toga Vlada FBiH danas je strankama odobrila 7,6 miliona KM za kupovinu glasova.

“Kupovina glasova u BiH je htjeli mi to priznati ili ne jako rasprostranjena. Ne mora to biti klasična kupovina novce imamo mi i kupovinu glasova pomoću kao nekih paketa, kupona, bonova i šta je znam kako sve ne. Za sve to treba novac i stranke su nam uputila zahtjev da izdvojimo nešto iz budžeta za tu namjenu. Zbog toga smo mi danas na hitnoj sjednici odlučili izdvojiti 7,6 miliona KM za kupovinu glasova na izborima. Ovaj novac ćemo rasporediti svim strankama tako da imaju jednaku šansu da kupe isti broj glasova”, rekao je Nermin Nikšić, premijer FBiH.

Lider Bošnjaka i SDA, Bakir Izetbegović zahvalio se Vladi FBiH na ovoj velikodušnoj donaciji.

“U prošlosti svaki put kada smo htjeli kupiti par hiljada glasova to smo morali od naših para da riješimo. Mi smo doajeni kupovine glasova u BiH i to je svima jasno. Sada nas je da budem iskren ova odluka o novcu koji će nam Vlada FBiH dati za kupovinu glasova u najmanju ruku iznenadila. Ipak volio bih ovom prilikom pohvaliti ovu odluku Vlade FBiH i reći da nam je stvarno drago zbog toga. Mi ćemo ovaj novac svakako pametno iskoristiti i vjerujem da će nam dobro doći da dobijemo koji glas više”, rekao je Bakir Izetbegović, predsjednik SDA.