Eminentni kriminalni karteli u u Sarajevu prelaze u novi vid biznisa. Nakon višegodišnjeg pranja novca preko građevinskog kriminala, ove grupe sada prelazak u kupovinu izvora vode jer tu vide bolji profit.

“Mi smo prije svega biznismeni koji činjenica peru crni novac kroz legalizovane pogone. Godinama smo ulagali u izgradnju objekata ali sada vidimo bolju priliku u pakovanju i proizvodnji vode. Sve veće nestašice vode u gradu su nas ponukale da se prebacimo u ovaj oblik poslovanja, pa sam tako i ja odlučio da svoj kartel preorijentišem u distribuciju vode umjesto u građevinu. Prednost je što ovo jednom izgradite a voda teče li teče, vaše je samo da punite flaše, mada ja imam malo veće ambicije sa ovim”, ističe Samir Mujić zvani Šlauf, vođa jednog kartela u Sarajevu.

Pored proizvodnje flaširane vode, Šlauf planira otvoriti i privatni vodovod i tako direktno napraviti konkurenciju zvaničnom vodovodu.

“Zašto ja ne bih napravio privatni vodovod i polako priključivao građane na svoju mrežu. Kada već ovaj državni ne nudi uslugu kako treba, bolje da se tu nametne i jedan privatnik koji će građanima ponuditi bolju opciju. Moja voda će biti jeftinija a korisnici će moći birati u kojoj aromi da im teče voda sa česme, da li da malo stavimo borovnice ili limuna, to je do njih. Napravit ćemo im bolju uslugu za manje novca i sigurno nećemo zavrtati vodu dokle god plaćaju račune”, dodao je Šlauf.

Iako to ponekad izgleda tragično, u većini slučajeva sama mafija nekada ponudi bolja rješenja od državnog vrha, pa je vrijeme da se kolektivno zapitamo u kakvom društvu živimo i kakva nam je perspektiva.