Nezadovoljstvo zdravstvenih radnika u Kantonu Sarajevo raste iz dana u dan. Ovaj put zdravstveni radnici traže povećanje satnice što bi u konačnici dovelo i do većih plata. Međutim, Vlada Kantona Sarajevo ovu ideju kategorički odbija. Nakon nekoliko dana protesta vlada je ipak popustila i obećala rast satnica za velikodušnih 0,3%.

“Nama su haman ovdje zdravstveni radnici najveći problem koji imamo. Kriminal, korupcija i sve to uspijemo nekako kontrolisati, ali zdravstveni radnici nas ubijaju. Svako malo imaju neke zahtjeve i svako malo prave proteste. Hajde što oni protestuju nego najavljuju štrajkove kolap i sve ono najgore. Evo sada smo morali pristati na povećanje satnice svim zdravstvenim radnicima što će vjerujem dovesti do kolapsa u budžetu. Stvarno ne mogu da shvatim da ljudi ne mogu razumjeti da mi para za povećanje njihovih plata nemamo i da to ne možemo stvoriti i samo nam probleme prave”, rekao je Nihad Uk, premijer Kantona Sarajevo.

Gospodin Uk je uz tim ekonomskih stručnjaka ipak uspio da nađe prostor za povećanje satnica od 0,3%.

“Kao i svaki put do sada morali smo ispuniti njihove zahtjeve kako bi se smirili. Povećat ćemo satnicu za velikodušnih 0,3% i to je to što će dobiti. Mi više stvarno ne možemo i da hoćemo, a nećemo. Nadam se da su sada zadovoljni i da ih neću više gledati na ulici barem do kraja godine. Mnogima se ovo povećanje čini malo, ali kada uzmete u obzir broj zdravstvenih radnika mi smo u totalnom minusu”, dodao je Uk.