Centralan izborna komisija naše zemlje odlučila se ozbiljno uhvatiti u koštac sa izbornim krađama ove godine. Pored skenera i elektronskog prebrojavanja glasova koji će biti implementirani na nekoliko izbornih mjesta CIK je danas objavio i dozvoljeni broj ukradenih glasova za svaku općinu u BiH.

“Stvarno nam je više dosta da nas prozivaju i govore kako podržavamo krađu na izborima. Mislim da tome moramo stati u kraj jednom zauvijek. Ove godine ćemo imati dosta napretka kada je izborni proces u pitanju i vjerujem da će dosta manje malverzacije biti. Sa druge strane naš narod je jako snalažljiv i vjerujem da će naći načina kako ukrasti koji glas usprkos svoj ovoj tehnologiji i našoj volji da toga ne bude. Kako bi ograničili broj ukradenih glasova mi smo odlučili da danas objavimo spisak koliko je glasova dozvoljeno ukrasti u kojoj općini. Mislim da je to još jedna korak naprijed što se izbornog proces tiče”, poručili su iz CIK-a.

Iz CIK-a smatraju da ukradeni broj glasova u općini Centar i u nekoj daleko manjoj općini ne smije i ne može biti isti.

“Mislim da broj glasova ne smije i ne može biti isti u svim općinama. Zbog toga smo napravili jednu statistiku i podvukli crtu. Radili smo statistiku na osnovu broja stanovnika i onih koji će glasati. Na taj broj smo dodali i ostale kategorije koje glasaju kod nas na izborima plus dijasporu i dobili broj koliko se glasova smije ukrasti. Kako je i očekivano u općini Centar će se moći najviše ukrasti jer prije svega imaju najviše stanovnika”, dodali su iz CIK-a.