Gradonačelnica Benjamina Karić svoj mandat na čelu grada želi završiti u velikom stilu, tako što će njena zaostavština ostati da odjekuje ne planetom, već svemirom. Uskoro će biti organizovano lansiranje prvog ćevapa u svemir.

“Presretna sam što sam za mandata stigla uraditi mnoge stvari, a jedna od njih je da zaštitimo ćevap kao dio naše vlastite tradicije, dok nam ga drugi nisu uzeli. Kako bi to ovjekovječila za sva vremena, kao šlag na tortu će biti slanje jednog ćevapa u svemir, koji će tako putovati vasionom i pronositi miris naše kulture, tradicije, historije i našeg dragog Sarajevo. Miris Sarajeva će se osjetiti širom naše Mliječnog puta”, objašnjava Karić.

Ona će pred same izbore lansirati malu svemirsku sondu sa brda Hum, a što će ujedno biti i po prvi put u historiji kao zvanični svemirski projekat Bosne i Hercegovine.

“Ne samo da šaljemo ćevap, već po prvi put šaljemo letjelicu iz Bosne i Hercegovine u svemir i to je ogromna stvar. Doduše ta letjelica je veličine taperver posude za kolač, ali svejedno će imati na sebi grb naše zemlje i grada, te mali prozor da se ćevap vidi unutra. Napravili smo mehanizam ispaljivanja sa posebnim topom kojeg smo nazvali “Orkan I”, koji će lansirati kutijicu u svemir. Testirana je već ranije i otporna je na svemirske uslove, tako da mislim da će sve proći u najboljem redu”, dodala je Karić.

Lansiranje sa brda Hum je zakazano 01. oktobra tačno u 15 sati po lokalnom vremenu, a ovaj svjetski spektakl će prenositi preko 75 lokalnih i regionalnih medija, kao prvi svemirski projekat jedne zemlje na Balkanu.