Ljetni raspust za učenike osnovnih i srednjih škola polako se bliži kraju. Već narednog ponedjeljka učenici će popuniti školske klupe. Početak nove školske godine obilježava i početak nove godine vršnjačkog nasilja u školama širom BiH.

“Raspust je prošao dobro odmorili smo se i napunili baterije. Svaki dan sam visio napolju sa svojim društvom i maltretirali smo slabije od nas kako ne bi ispali iz forma. Međutim, početkom školske godine počinje i sezona vršnjačkog nasilja koje ja sa svojom grupom već godina uspješno sprovodim u školi. Sada smo jači nego ikada jer znamo da nam niko ništa ne može i da nas niko neće kazniti zbog toga. Imamo par momaka koji su dosta slabiji od nas i njih maltretiramo na razne načine. Mogu vam reći da se dosta dobro da i zaraditi jer pored što vršimo nasilje nad njima volimo im tu i tamo udariti i poneki reket”, rekao je Asmir Bomba, učenik jedne osnovne škole iz Sarajeva.

Nakon ove izjave našem portalu javio se i učenik koji godinama trpi nasilje upravo od spomenutog gospodina Bombe.

“Bomba i ja smo u dobrim odnosima bez obzira na sve. Toliko dugo me maltretira da smo postali kao braća. Koliko god me maltretira on me i brani od drugih siledžija po školi i niko mi ne smije uzimati pare osim njega što je u neku ruku odlično. Očekujem i ove godina da ću biti najdraža žrtva Bombi i spreman sam na to. Ipak nadam se da kada odem u srednju školu nećemo ići u isti razred i školu”, rekao je jedan učenik koji zbog prijetnji koje je dobio od Bombe nije smio otkriti svoj identitet.