Obustava rada Nacionalne biblioteke u Sarajevu glavna je vijest u medijima širom naše zemlje. Nacionalna biblioteka mogla bi i skroz zatvoriti svoja vrata što bi bilo poražavajuće za našu zemlju. Kako se to ipak ne bi desilo građani Sarajeva najavili su proteste za spas biblioteke kada malo zahladni.

“Nama ja biblioteka jako draga i neki do nas su tamo podigli svoja prve knjige u životu. Dosta puta sam bio tamo i redovni sam član. Neke knjige mi trebaju zbog fakulteta, a neke zbog zabave. Volim da čitam i zatvaranje biblioteke bi bilo pravi šok za mene i moje udruženje. Odlučili smo zbog toga da napravimo proteste i pokažemo zube na ulici, ali kada malo zahladni jer su sada temperature previsoke. Meni lično mama ne dozvoljava da izlazim ni po daleko manjim temperaturama, a ako baš moram onda obavezno stavljam zaštiti faktor pedeset”, rekao je Elmedin Ćoroskop, predsjednik udruženje štrebere grada Sarajeva.

Udruženju štrebera bi se trebali pridružiti i mnogobrojni građani koji još uvijek cijene pisanu riječ.

“Mi očekujemo da će na protestima biti baš dosta ljudi. Preko dvadeset sigurno od toga deset iz našeg udruženja. Mislim da je to dovoljno da pokažemo da nam je stalo do biblioteke i da ćemo se boriti za njeno očuvanje. Pozivam ovom prilikom sve građana da nam se pridruže pa da nas bude još više. Nadam se da ovi protesti kada malo zahladni neće biti uzaludno održani i da će nadležni vidjeti da nas ima”, dodao je Ćoroskop.