Ogromne temperature koje su zadesile Zenicu, ponukale su jednog privatnika da u saradnji sa gradom počne izgradnju pit stopova za promjenu guma, jer se često dešava da se na asfaltu otapaju gume vozačima širom grada.

“Rastopljene gume su svuda po asfaltu i prosto je nemoguće se kretati kroz grad automobilima, jer vozači nemaju prostor da brzinski zamijene gume. Zato sam odlučio da investiram u male pit stopove širom grada, gdje bi ljudi za svega nekoliko trenutaka zamijenili gume vozačima, kako bi oni mogli nastaviti dalje. Grad Zenica mi je izašao u susret sa dozvolama, i počeli smo sa izgradnjom prvih lokacija. Mislim da bi do kraja sedmice trebali biti spremni, jer nije to neka arhitektura, bitno je da funkcionalno”, govori privatnik Mesud Isak.

Građani će po znatno manjim cijenama moći kupiti nove gume i zamijeniti u pit stopovima, i nastaviti svojim putem dalje kuda su planirali, bez da imaju tehničkih problema sa kretanjem automobila.

“Da se razumijemo, mi nećemo tu montirati neke gume vele kvalitete, jer će se svakako istopiti za nekoliko dana na asfaltu. Bitno je da guma funkcionalna i da potraje nekoliko dana, a nakon toga će svakako doći po nove. Cijena gume će biti simboličnih 20 KM, tako da će vlasnici za 80 KM i svega nekoliko minuta promijene, moći dobiti nove gume i nastaviti svojim poslom”, dodao je Isak.

Visoke temperature su primorale građane da češće mijenjaju gume, a vizionar Isak je također ubacio pit stopove i za električne romobile i bicikla, kako bi pokrio kompletno tržište prijevoznih sredstava.