Požari bukte širom Federacije, a prvi čovjek ovog entiteta je stavio na raspolaganje nove službene automobile za potrebe gašenja požara. Obzirom da nemamo dovoljno helikoptera, akcija će se većinom morati vršiti kopnenim putem.

“Znam da je teren poprilično nepristupačan, ali smo mi kao vlada naručili veliki broj terenaca, koji mogu odgovoriti ovim zadacima i prevući vatrogasce i vodu do željenih lokacija. Nemamo helikoptere jer nažalost nemamo dovoljno novaca za tako nešto, ali smo obezbjedili ove automobile za nekoliko sitnih miliona, koje ćemo sada staviti na raspolaganje hitnim službama da budu u koristi građana i zaštite njihove imovine. Toliko možemo i toliko ćemo trenutno pomoći, ja ne žalim novi auto ako će građanima pomoći”, ističe nesebični premijer, Nermin Nikšić.

Automobili će biti napunjeni kanisterima vode i vatrogasnim timovima, koji će u njima dolaziti do najvećih žarišta i pokušati neutralisati požar.

“Vatrogasna vozila su poprilično stara i pohabana, i ne mogu da izvuku na nepristupačnim terenima. Dok sa druge strane novi džip Borjane Krišto može da izvuče i brdo od 85 stepeni nagiba bez problema, i da vozi po najvećem makadamu. Timove će fino dobacivati do najužarenijih tačaka, iskrcavati i vraćat će se po nove ture vode i vatrogasaca. Srećom imamo puno ministara tako da će biti dovoljno vozila da pokriju sva žarišta”, dodao je Nikšić.

Vlada će za troškove goriva i amortizaciju vozila izdvojiti iz budžeta oko 50.000 KM, kako ne bi vraćali ministrima oštećena vozila.