Malina respiratori postali su poznati u našoj zemlji zbog njihove sumnjive nabave u doba korone zbog koje je tadašnji premijer, Fadil Novalić trenutno u zatvoru. Malina respiratori njih čak sto od tada pa do danas borave u BiH. Ipak do sada nisu imali skoro nikakvih javnih istupa. Međutim, danas je malina respirator našem portalu dao prvi medijski intervju.

“Mi ovdje u BiH boravimo već nekoliko godina i mahom smo bili po nekim podrumima sakriveni. Nismo puno radili i to je dobro. Međutim, savjetovali su nas da nikako ne dajemo izjave medijima i mi smo to poštovali. Nismo se puno ni pojavljivali u medijima izuzev kada smo tek došli na aerodrom u Sarajevo i to je to. Međutim, sada nekoliko godina nakon korone mi smo još uvijek zaglavljeni u BiH i odlučili smo progovoriti”, rekao je jedan od malina respiratora.

Malina respirator nastavlja riječima da je život u BiH dobar, ali nije ono čemu su se oni nadali.

“Ovdje je dobro, ljudi su fini, ali nama smeta što smo mi otkako smo stigli zatvoreni u podrumima, skladištima i ko zna gdje sve. Nismo se tako dogovorili kada smo dolazili i ponudili svoju pomoć. Znamo za cijelu situaciju oko naše kupovine, ali to stvarno nije naš problem. Navikli smo se i na bosansku kuhinju, a nekoliko nas svakodnevno ide i volontira u narodnim kuhinjama. Uklopili smo se što se društva tiče, ali fali nam posao i akcija. Nadam se da će se to promijeniti uskoro inače ćemo skroz zahrđati ovdje”, dodao je malina respirator.