Ljetni period tradicionalni je rezervisan za dolazak građana BiH koji žive rasuti širom Evrope u svoju rodnu zemlju. Zbog toga, ali i zbog povećane aktivnosti domaćeg stanovništva kada su putovanja u pitanju nastaju ogromne gužve na graničnim prijelazima. Kako bi izbjegli višesatno čekanje Udruženje bh. građana iz dijaspore zatražilo je da BiH otvori posebne granice samo za njih.

“Ovo je stvarno velika sramota kako nas dočekuje naša rodna zemlje. Mi satima moramo čekati da uđemo u BiH dok nam se srce i duša cijepaju. Mislim da to nema smisla i da nadležne institucije nešto moraju poduzeti. Mi radimo po cijelu godinu samo kako bi deset ili petnaest dana došli odmoriti u BiH i tako nam vraćaju. Da ne kažem koliko para ovdje ostavimo i koliko Red Bullova popijemo za to vrijeme. Kako se ovakve neprijatne situacije više ne bi dešavale mi smo tražili da se otvore posebne granice samo za nas iz dijaspore”, rekao je Elmedin Miješalica, predsjednik Udruženja bh. građana u dijaspori.

Gospodin Miješalica naglasio je da bi za početak bilo dovoljno otvoriti nekoliko prijelaza za dijasporu na sjeveru zemlje i nekoliko na jugu.

“To bi vam bilo kao oni ljudi sa EU pasošima što imaju posebne terminale na aerodromu ili granicama. Tako bi i mi voljeli da imamo svoje mjesto gdje neće biti gužve. Domaće stanovništvo, građani, i turisti bi išli na ove normalne granice dok bi mi imali svoje neke posebne. To nam najviše treba na sjeveru zemlje obzirom da svi tuda prolazimo i još smo zamolili da nam otvore nekoliko takvih na jugu da imamo kada idemo na more”, dodao je gospodin Miješalica.