Konačno su se čelnici sportskog saveza udostojili da analiziraju koji potencijal imamo a ne koji sport oni privatno vole, pa da se mu daju podršku. Nakon današnjeg sastanka je odlučeno da se formira nova reprezentacija Bosne i Hercegovine.

“Mi svi volimo različite sportove i naravno da će svako gurati vodu na svoj mlin. Ali konačno smo došli do historijske odluke da gledamo u kojoj domeni imamo talenta i da u tu i ulažemo. Želimo da imamo uspješne ekipe bez obzira koji je sport u pitanju, a publika će se naviknuti na njega svakako vremenom. Prvi u planu koji ćemo podržati je pub kviz, za koje imamo nevjerovatne talente”, ističe Mahmut Lopta, član uprave Sportskog saveza BiH.

Jedna od najpopularnijih aktivnosti među omladinom trenutno su pub kvizovi, za koji postoji veliki potencijal da se napravi kvalitetna liga ali i reprezentacija.

“Naravno mi prvo moramo da zaživimo scenu na nivou klubova, odnosno timova, da bi gradili reprezentaciju. Obzirom da je ovo jako rasprostranjen sport, za sada samo u Sarajevu imamo registrovanih preko 176 ekipa, u Zenici 156, a u Mostaru 154. Zato ćemo morati prvo praviti opštinska, pa gradska, zatim kantonalna, entitetska i u konačnici državna takmičenja. Iz tog procesa ćemo iznjedriti ekipu za reprezentaciju”, dodao je Lopta.

Pravo na prijavu će imati sve amaterske ekipe koje prođu osnovne kvalifikacije, nakon čega će se odmah pronaći u opštinskoj ligi kao profesionalna ekipa.