Tribunal u Haagu za ratne zločine, trenutno je u procesu prikupljanja velikog broja prijava građana Sarajeva, koji su ogorčeni zbog papaka koji se parkiraju na šine i tako remete kompletan saobraćaj u gradu.

“Mi smo zatvorili Tribunal nakon što su završeni svi procesi suđenja za ratne zločine na prostorima bivše Jugoslavije, ali se očigledno ponovo javila potreba zbog tog područja. Građani Sarajeva su poslali ogroman broj prijava na svoje institucije, koje su proslijedile nama jer smatraju da je ovo ipak pitanje međunarodnog suda jer se krše mnoga ljudska prava koja treba dokazivati na višim nivoima”, poručili su iz Tribunala.

Na osnovu prikupljenih prijava i dokaza, Haag će uskoro ponovo otvoriti svoj sud kada sve bude spremno za proces preuzimanja slučajeva i formiranja tima koji će ga voditi.

“Okupit ćemo najbolje sudije iz čak 14 zemalja svijeta, koji će voditi ovaj proces i u konačnici donijeti presudu. Tu će biti pozvana sva lica koja su do sada pravila ovakva zlodjela, i naravno uz more svjedoka koje ćemo pozvati pred sudom. Želimo da ponovo udarimo čekić i donesemo pravdu na ovaj prag Evrope, kojem ponovo prijeti pošast kršenja ljudskih prava i sloboda”, dodali su iz Tribunala.

Ovoga puta suđenje nije okarakterisano kao sukob između etničkih grupa, već unutar iste što će dosta biti kompleksnije za rješavanje svih tačaka optužnice.