Vijest da bi se na Marijin dvoru u Sarajevo trebalo graditi nekoliko nebodera podigla je pravu buku među građanima glavnog grada naše zemlje. Mnogi smatraju da je se Sarajevo pretvara u svojevrsnu betonsku grobnicu. Kako bi malo smirile građane vlasti Kantona Sarajevo su obećale da neće praviti nebodere iznad sto spratova.

“Ovaj potez građana nas je moram priznati pomalo i iznenadio. Svaki veliki grad koji drži do svoga imena mora da ima nebodere i to što više njih. Pogledajte samo Dubai, New York ili Peking to je sve neboder do nebodera. Mislili smo da građani žele grad koji će u svim segmentima biti po svjetskim standardima, ali izgleda da to nije tako. Građani žele zelenilo što je u svim velikim gradovima prevaziđeno odavno i to nas je pomalo razočaralo. Velika se frka digla oko ovih nebodera koje smo najavili na Mariji dvoru, ali kako se kaže sto ljudi sto ćudi”, rekao je Harun Kran, šef tima za kreiranje regulacionih planova u Kantonu Sarajevo.

Kako bi smirili građane i izašli im u susret iz Vlade Kantona Sarajevo danas su poručili da neće graditi nebodere veće od sto spratova.

“Mislim da jednim udarcem možemo ubiti dvije muhe. Mi ćemo te nebodere napraviti kako smo i planirali, ali željeli bi i građane nekako zadovoljiti. Zbog toga smo odlučili da neboderi ne budu veći od sto spratova. Ja mislim da je to uredu i da će građani biti sretni. Isti na grad nije grad ako nema neboder od preko sto spratova, ali mi ćemo slušati želje naših građana”, dodao je gospodin Kran.