Rudari u Zenici danas su održali svoje pa sada već redovne mjesečne proteste zbog blokade računa i neisplaćenih plata. Zeničkim kolegama danas su se na protestima pridružili i rudari iz ostalih rudnika. Današnji protesti su uspjeli otvoriti oči Vladi FBiH koja je napokon odlučila jednom zauvijek riješiti ovaj problem. Na hitnoj sjednici odlučeno je da će rudari od sada dobivati jednu platu na svaka tri mjeseca.

“Svake tri sedmice ovi rudari prave neke proteste i odbijaju da rade. Ja razumijem da su u strahu i da im je ta plata jedino što imaju, ali šta oni misle kako je kad jedan dan cijeli posao stane i kakve mi gubitke imamo zbog toga. Ne znam stvarno šta više da radimo sa njim i kako da ih malo smirimo. Napravili smo jedna model koji bi mogli pratiti narednih godina, a to je da rudari primaju jednu platu na svaka tri mjeseca. Mislim da je ovo pošteno sa naše strane, a i oni trebaju malo da se prilagode. Imao toliko izdataka na sve strane, a još i oni očekuju plate svaki mjesec”, rekao je Fadil Novalić, premijer FBiH.

Gospodin Novalić za naš portal ekskluzivno je otkrio model po kojem bi se plate rudarima trebale isplaćivati.

“Jednostavno je u četvrtom mjesecu rudari dobivaju jednu platu za prva tri i sve tako na svaka tri mjeseca. Plate se neće povećavati i sada će za tri mjeseca zaraditi onoliko koliko su do sada u jednom. Tako će Vlada FBiH dodatno uštediti novac, a rudari će imati skoro pa sigurnu isplatu svaka tri mjeseca”, dodao je Novalić.