Kako bi podigli izlaznost na izborima ove godine, Stranka demokratske akcije je odlučila da motiviše mlade ljude da glasaju, tako što im je ponudila jednokratni honorar.

“Želimo da se priključimo ideji mnogobrojnih nevladinih organizacija koje poručuju da je potrebno da mladi u ovoj zemlji glasaju. Slažemo se sa tom činjenicom, samo što mi to radimo malo konkretnije od njih. Umjesto da im mlatimo praznu slamu kako je i zbog čega bitno, mi im dajemo novac da to urade, kako bi imali adekvatan motiv da izađu na izbore. Ovaj projekat je u sklopu inicijative za razvijanje perspektive mladih u BiH”, poručio je predsjednik SDA, Bakir Izetbegović.

Stranka demokratske akcije je iz budžeta izdvojila novac da se svim mladima u Federaciji BiH koju su trenutno evidentirani na bioru, uplati po 300 KM honorara za izlazak na izbore.

“Naravno da se podrazumijeva da trebaju glasati za SDA, a mi ćemo lako upratiti da li su nam svi dali glas ili ne. Ko nas prevari, dužan je vratiti novac u roku od 24 sata. Ne samo da je bitno da mladi razviju svijest da izlaze na izbore, već i da shvate šta je prava opcija za njih i kako da grade svoju budućnost u boljem smjeru. S toga pozivam svu našu mladost koja je na različitim biroima širom Federacije da se odazove našem pozivu”, dodao je Izetbegović.

SDA pored ove vrste poticaja planira alarmirati i penzionere, činjenica sa nižim honorarom od 100 KM, te da im objasni zbog čega je važno da penzioneri odaberu pravu opciju za svoju skromnu budućnost.