Tri političke strane u Bosni i Hercegovini ne mogu da nađu zajednički jezik, pa čak ni po pitanju stanja u Ukrajini. Predstavnici ove zemlje su se zahvalili našim političarima, ali zamolili da se brinemo oko svojih problema.

“Iskreno hvala Bosni i Hercegovini na riječima podrške, barem dvojici od trojice predsjednika što su nam uputili. Znamo da je ta zemlje podijeljena i da ne mogu pronaći zajednički jezik čak i oko našeg rata. Obećana je i neka vrsta humanitarne pomoći iz Federacije Bosne i Hercegovine, ali za tim stvarno nema potrebe. Dali ste nam toplu riječ podrške i to je više nego dovoljno, okrenite se svojim problemima”, poručeno je ambasade Republike Ukrajine.

Dodali su još da i u ovim teškim vremenima, imaju mogućnosti da pomognu Bosni i Hercegovini ukoliko je to moguće na bilo koji način.

“Mi jesmo trenutno u ratu, ali imamo mogućnosti da pomognemo Bosni i Hercegovini. Pravo da vam kažemo, malo nas je sramota kada na jedna zemlja poput ove pošalje riječ podrške i humanitarnu pomoć. Kakvi ćemo mi ispasti u očima svijeta kada saznaju da dobijamo humanitarnu iz Bosne i Hercegovine? Pa smijat će nam se svi, a posebno Rusi sa kojima ratujemo trenutno. Dužnost nam je prije svega da osiguramo reputaciju i kredibilitet u svijetu, a ovakvi potezi BiH nas samo vuku na dno i sramote”, dodali su iz ambasade

Ukrajina će također zatražiti od zemalja Evropske unije i Sjedinjenih američkih država, da pošalju opomenu Bosni i Hercegovini ukoliko dođe do dodatnih upita za pomoć, jer oni nemaju vremena da se bave ovim problemom detaljno.