Krizni štab Federacije Bosne i Hercegovine na današnjoj, vanrednoj sjednici za medije, upozorio je građane Federacije da heklanja s televizora ne mogu upotrebljavati kao maske, te da moraju poštovati sve preporučene mjere kako bi se epidemija koronavirusa uspjela savladati.

“Molim vas sve još jednom da heklanja koja stavljate na televizore ne pokušavate nositi kao maske! Znamo da je to dobar modni detalj i da to možda izgleda lijepo, ali vjerujte mi da nije funkcionalno i da nema smisla da se na taj način štitite, jer se u suštini ne štitite uopće. Mislili smo da baš i nema nekog razloga ili povoda da se ovo objašnjava, ali očigledno je nužno. Pošto smo vidjeli da je taj trend heklanih maski uzeo maha morali smo da reagujemo. Molimo vas, nemojte tjerati da ponovo uvodimo restriktivne mjere, jer se nikome nisu sviđale, a morali smo stvarno da ih uvedemo da ne bismo svi pomrli od virusa. Ponavljamo heklanje nije dovoljna zaštita i njegova tradicionalna vrijednost ne sprječava prodor bakterija” – izjavio je za naš portal PR predstavnik Kriznog štaba Emir Upućeni.

Upućeni je na kraju izjave dodao da se nada da neće biti potrebe za uvođenje restriktivnih mjera, ali da se Krizni štab neće libiti da iste uvede ukoliko to bude neophodno.