Zbog velikog broja otpuštanja u privatnom sektoru kao i generalno lošeg predviđanja socio-ekonomske slike za područje Bosne i Hercegovine u narednom periodu, Vlada Federacije BiH je, na današnjoj vanrednoj sjednici, usvojila prijedlog da se na nivou Federacije osnuje fond pomoći za održaj nivoa plata državnih službenika u ovom bosanskohercegovačkom entitetu. Fond naziva “Državna sisa” ima za cilj da u narednom periodu stubovi našeg društva, državni službenici, što lakše prebrode neizbježnu finansijsku krizu ka kojoj ide naša država zbog borbe s epidemijom Koronavirusa.

“Fond “Državna sisa” nam je potreban kako bi oni najranjiviji u našem društvu mogli da se izbore sa situacijom za koju nisu spremni u ovom trenutku. To su naši dragi državni službenici koji trenutno nemaju mogućnost da traže novi posao, a i generalno nisu spremni na promjenu zanimanja. Znate da se kod nas na posao u državnoj službi čeka dugo, ali nakon što ga dobijete isti čuvate i na njega računate narednih minimalno 40 godina dok ne odete u zasluženu penziju. Ovo su ljudi koji godinama rade jedan posao, obučeni su za njega i iskreno ne znamo kako bi se uopće snašli da sad moraju tražiti neki drugi. Ne možemo očekivati previše od naših građana i to zaista ne bi bilo fer ni u kom slučaju. Iz ovog razloga neophodno je da svi zajednički uložimo u razvoj modela pomoći najugroženijima” – izjavio je za naš portal PR Vlade Federacije BiH Amar Dojenče.

Fond za pomoć državnim službenicima uskoro će imati i otvorene bankovne račune putem kojih će i naši građani iz zemlje, ali i iz inostranstva moći uplatiti svoj doprinos očuvanju životnog standarda državnih službenika.