Crni petak je znantno uzeo maha i u našoj zemlji, ali moglo bi se reći u pravom smislu. Iako je on u SAD-u karakterističan za enormna sniženja cijena, u BiH je jedino opravdao značenje. Na Crni petak, crne stvari su na kolektivnom popustu.

“Pravosuđe BiH je odredilo da će sve kazne koje budu izrečene danas biti umanjene za 85%. Dakle, kome se danas presudi taj je na konju. Što se tiče svakodnevnih moralnih vrijednosti, one će tokom cijelog dana biti na najnižim granama u svim segmentima života. Cijene narkotika i opojnih sredstava, bluda, nemorala i neuvažavanja danas će enormno skočiti, i svako ima pravo da se iživi na način na koji on hoće. Bilo da ne želite nešto platiti, nekoga uvrijediti, iskoristiti seksualno, ugroziti mu neko od osnovnih ljudskih prava, danas budite slobodni da se prepustite mašti i uživate barem 24 sata k’o 100% slobodan čovjek”, rekao je za naš portal Ramiz Gomora, pokretač inicijative.

Građani će imati pravo da počine bilo kakav nemoralan čin, s minimalnom kaznom od 25% od originalne. Izašli smo na ulice grada i pitali sugrađane kako će iskoristiti ovu jedinstvenu akciju.

“Pa prvo ću komšiji jebat mater, čekam ga na zicer ima evo tri godine. Kucnuo mi je auto i pravi se budala. Dakle ide koktel danas kroz prozor, nek mu sve izgori. Njega nema u kući, napravit ću ogromnu štetu, a mogu plafon dobiti sedam dana zatvora. Ja sam ležao već nekoliko puta, meni ova hefta dođe ko godišnji odmor”, rekao nam je Samir, stanovnik naselja Švrakino Selo.

Postoje pak oni koji vide priliku da profitiraju na način bez nekih težih posljedica. Marko Nozdrvić s Malte je jedan od njih.

“Ja ću danas da zovnem svog dilera i da mu fino kažem da mi naplati drogu s popustom od 85%. Lave, ja za cvaju mogu uzeti dande da mahala šmrče dok nam oči ne poispadaju. Dakle raja, noćas dernek kod Markonija, biće dande da vučete usisivačem. Bujrum svima na Maltu kod igrališta, broj 72”, rekao nam je Marko.

Maja s Bistrika se odlučila na primamljivu egzibiciju, te će ovaj petak krasiti plesne podije Valtera i Bacchusa.

“Ja noćas oblačim mini suknju kraću 85% više nego inače. Generalno nosim pravo kratke suknje ali noćas će da bude haos. Također ću naručivati trostruka pića kada mi momci budu zvali ture”.

Policija je najavila da će poštovati odredbe današnjih sniženja, te da će se i oni pridržavati propisa koji danas vrijede.

“Noćas sam dežurni u ulici Zmaja od Bosne kod apoteke. Kolege i ja ćemo zaustavljati automobila i vršiti redovne kontrole. Obećavamo da će svi imati popust od 85% na puhanje balona. Slobodno cugajte i vozite ko sumanuti noćas, nema šanse da napušete za kaznu”, kazao nam je Ramiz Nišpa, dežurni policajac.

U moru ljudi koji su se odazvali ovoj akciji, najviše budi emociju vijest da će grupa momaka, koja inače presreće građane na relaciji Anex-Dobrinja, noćas uzimati samo 25% novca koji posjedujete kod sebe.