Na vanrednoj konferenciji za novinare koja je održana jutros u Sarajevu, premijer Federacije Fadil Novalić je na konto jutrošnjih dešavanja odlučio da povuče radikalne mjere.

“Kao što i sami znate, jutros je na Trgu Austrije grupa turista iz Azije samoinicijativno očistila park jer im je smetalo što se tu i tamo vidi po koja kesa iz granapa i flaša prazne Mirinde. Oni su to uradili za tili čas i nisu se bunili, štaviše, bilo im je jako drago što mogu da barem na ovaj način doprinesu našem gradu kojeg zaista cijene. Sad ja vas otvoreno da pitam, ko smo mi da im tu sreću uskraćujemo”, izjavio je Novalić.

Zbog sve češćih posjeta turista iz zemalja Istočne Azije, premijer se odlučio da spoji ugodno s korisnim.

“Ja sam pokrenuo inicijativu da se KJKP RAD zatvori, te da nema više potrebe da bacamo pare na to preduzeće. Nekoliko hiljada uposlenika nije do sada pokazalo spremnost, pogotovo u zimskom periodu, a primaju redovno plate. Te finansije ćemo preusmjeriti na druge sektore. A umjesto RAD-a, davat ćemo popust za turiste iz istočne Azije za posjete našoj zemlji, te tako spojiti ugodno s korisnim. Profitirati od turizma a imati besplatno očišćen grad. Kada već vole toliko da rade, bićemo pravi domaćini i napravit ćemo im atmosferu da se osjećaju kao kod kuće”, dodao je Novalić.

Također se planira dovođenje taksista iz Pakistana, obzirom da vozači Sarajevo Taxija neće da upale motor za vožnju ispod 50 maraka.