Sarajevska Katedrala Srce Isusovo, zbog manjka katolika u posljednjih nekoliko godina, radi prenamjenu i postaje najmoderniji hostel u jugoistočnoj Europi. Odluku o prenamjeni katedrale u hostel podržao je i papa Franjo, a samo inicijativu predložio je kardinal Vinko Puljić, sa nekolicinom sarajevskih svećenika.

‘’U skorije vrijeme svjedočili smo padu broja katolika u Sarajevu, a samim time i padu broja vjernika koji posjećuju Katedralu Srce Isusovo. Župni uredi u Sarajevu imaju sve manje krštene djece, sve je manje crkvenih vjenčanja, svetih pričesti i krizmi, a ni lemuzine nisu kao što su bile. Težak je ovo korak bio za nas, ali je odluka donesena, Katedrala postaje hostel.’’ ističe kardinal Puljić.

Kako kažu svećenici na čelu s kardinalom, hostel će i dalje biti u službi Svete Stolice, zarada od hostela koristit će se za financiranje različitih programa Katoličke Crkve, ali ga to neće spriječiti da mladima nudi ono što im je potrebno na putovanjima.

‘’Sarajevo je turistički grad, u njega dolaze ljudi sa svih strana svijeta. Taj dio grada, gdje se nalazi i Katedrala prepun je hostela, ali mi ćemo biti u prednosti. Pa drugi hosteli da bi objasnili gdje se nalaze na Trip Advisoru u opisu stavljaju ‘U neposrednoj blizini Katedrale’, zamislite kako će izgledati naš profil na Trip Advisoru. Amen.’’ ističe fra. Luka

Dizajn samog hostela neće biti mnogo drugačiji od sadašnjeg izgleda Katedrale. Oltar će biti recepcija, klupe će se koristiti za spavanje, ali i za dnevne projekcije filmova, vina ima u izobilju za ‘večernje sjedeljke oko vatre (op.a. svijeće)’, a sakralna tema dat će ovome hostelu poseban šmek.

‘’Na katedrali ćemo, u znak sjećanja na katolike kojih je nekad bilo u ovome multireligijskom gradu, napraviti veliki grafit molitve ‘Zdravo Marija’ na talijanskom. Neka barem sjećanje ne mine’’, za kraj dodaje kardinal

Hostel svoja vrata otvara prije SFF-a 2019. godine, a rezervacije možete vršiti već sada u svim župnim uredima širom BiH.