Problem koji je sve češći u BiH, a tiče se šta učiniti sa zajedničkim Facebook profilom nakon razvoda, konačno je riješen. Od 01. aprila će bivši supružnici moći i ovu stavku riješiti pravno na sudu.

“Zakon će da pokriva apsolutno sve dosadašnje nedostatke. Kada se bivši supružnici razvedu, podjela profila će ići po principu zasluga. Ako je ona više računa vodila oko profila, raspolaže većinskim vlasništvom. Dakle, ako profil ostane njoj, morat će preimenovati u svoje ime i djevojačko prezime, a da u zagradi stavi razvedena i prezime bivšeg muža. On u tom slučaju raspolaže određenim fotografijama koje mu se sviđaju, te može prebaciti iste na svoj novi profil”, izjavio je Omer Raspikuća, otac i doktor razvodnih parnica.

Zakon pokriva čak i probleme kontakata i privatnih poruka.

“Nakon što profil većinski pripadne jednoj strani, druga strana ima sedam dana od donošenja odluke da obavijesti svoje prijatelje da više neće biti aktivni na tom profilu, te je dužna poslati link novog. Što se tiče privatnih poruka, strana koja je dobila profil u starateljstvo apsolutno zadržava sva prava na privatne poruke, ali druga strana ima pravo da u prvih 24 sata izbriše sve poruke za koje smatra da ne treba da vidi druga strana. Dakle, ukoliko ste imali švalerku ili ste slali slike svog falusa širom svijeta sa tog zajedničkog profila, imate 24 sata da to uklonite. Nakon toga, osoba koja zadržava profil ima pravo da ih javno objavljuje i šprda na vaš račun legalno”, dodao je Raspikuća.

Ukoliko pak profil pripadne 50:50, partneri će u dogovoru pred svjedocima odrediti kojim danima ko ima pravo kad da koristi.