Aktuelni predsjednik Republike Srpske i vjerovatno idući kandidat za Predsjedništvo takozvane Bosne i Hercegovine, Milorad Dodik već priprema značajne izmjene u poretku i omjeru snaga u ovoj instituciji.

Naime, predsjednik Dodik planira da preseli 49% zgrade Predsjedništva BiH u Istočno Sarajevo kako bi što više izjednačio podređenu poziciju srpskog naroda u što više institucija.

“Ja ne mogu da vjerujem da je Ivanić pristao da ide u Federalno Sarajevo da radi. To je klasična izdaja srpskog naroda, ali to je nešto što je očekivano od ove izdajničke Inicijative za promjene koja pravi opoziciju svemu što je srpsko i podaje se svemu što je takozvano bosanskohercegovačko, a ustvari bošnjačko-zapadnjačko-tursko. Stoga selimo 49% zgrade u srpsko, to jest Istočno Sarajevo. Također ćemo tražiti da se svaka druga sjednica održi tamo. Od toga ne odstupamo. U suprotnom, ja ću sjednicama prisustvovati Skypeom, a sve što budem morao potpisati, morat će mi slati brzom poštom u Istočno”, rekao je predsjednik Dodik.

Predsjednik već ima i izvođača radova, a to će biti studenti građevine iz Republike Srpske, koji su već radili na tome da učvrste temelje Srpske u Dejtonu.

“Ne treba nam ništa iz Federacije. Ni njihov trotoar, ni njihove mašine za transport. Sve imamo i sve ćemo sami organizovati, a napravićemo i bolji trotoar, tj. transverzalu sa izdvojenom stazom za Bošnjake i Hrvate, jer mi smo protiv svakog oblika diskriminacije za razliku od ovih ostalih”, zaključio je predsjednik.