Danas je Sarajevo posjetio Komesar Evropske unije za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannes Hahn. Na tom sastanku, kako ekskluzivno saznajemo, oduzeo je Draganu Čoviću, ali i cijelom hrvatskom narodu licencu za nošenje evropskih vrijednosti.

Naime, ovaj potez je odlučio napraviti zbog otvorene podrške hrvatskih lidera haškim osuđenicima Prliću i ostalima, a koja se desila 29. novembra 2017. godine u Hagu, Holandija.

“Haški sud je evropski sud. Ja predstavljam Evropsku uniju i Evropu generalno, barem ovaj njen bolji dio. Stoga ne mogu da im dozvolim da to rade. Uzeli smo im tu licencu i sad ćemo u narednom periodu pratiti kom narodu je možemo dodijeliti poslije”, rekao je Hahn.

 

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Dragan Čović je rekao da će Hrvati iz BiH svakako aplicirati i u budućnosti za ovu licencu.

“Ne znam kako ne razumiju to ove kolege. Pa i oni su političari. Mi moramo malo zatresti stvari pred izbore. Kao da vi u Evropi nemate izbore i ne znate šta su oni. Međutim, kada prođu izbori i cijela gungula oko presuda, mi ćemo dati sve od sebe da opet zaradimo ovaj certifikat. On nam nije donio mnogo u praktičnom smislu, jer mi u praktičnom smislu već sve imamo, ali eto lijepo je malo prošetati ulicama raznih gradova kao nositelj evropskih vrijednosti”, rekao je Čović.

Članovi stranke HDZ BiH iz Kiseljaka su poslali dopis rukovodstvu stranke da bi dobro bilo istražiti ukoliko postoji neki privatni certifikacijski centar u EU za nošenje evropskih vrijednosti.