Na današnjoj sjednici Vlade Kantona Sarajevo bilo je govora o novim mjerama štednje koje se preporučuju stanovništvu Kantona, a koje mogu dovesti do povećanja platežne snage građana Sarajeva.

Glavna preporuka koja je nakon sjednice prezentovana građanima Sarajeva jeste da iz svog prehrambenog plana izbace ručak. Zaključak je da tri obroka dnevno predstavljaju nepotreban luksuz za stanovništvo koje želi da uštedi i poveća svoju platežnu noć.

“Nakon opsežnog istraživanja o potrošnji i kupovnoj moći naših građana, kao i količini hrane i kalorija potrebnoj za pravilno funkcionisanje organizma, došli smo do zaključka da prosječna osoba u Bosni i Hercegovini nema istinske potrebe za unosom trećeg obroka u danu. Ručak je sasvim okej da se izbaci jer je obično najveći obrok u danu, unesete mnogo kalorija koje vam realno nakon doručka odmah i ne trebaju, a i oduzima vam dio radnog vremena i predstavlja dodatni trošak. Ukoliko ovu preporuku građani poslušaju, naredni korak je ukidanje pauze za ručak” – navode iz Vlade Kantona Sarajevo.

“Pa ta računica je totalno ispravna, ako izbacimo ručak iz prehrane stanovništva Kantona, odmah možemo ukinuti tople obroke, jer im realno ne trebaju, a nakon toga i ukinuti pauzu za ručak, tako da ćemo realno svi biti mnogo produktivniji i bogatiji u svakom slučaju” – izjavio je Jasmin Halebić, Ministar finansija Kantona Sarajevo.