Ministar obrazovanja KS Elvir Kavazović je na današnjoj press konferenciji saopćio će od početka 2017/18 akademske godine studentska praksa biti zabranjena, jer je predviđena da se radi u Njemačkoj. Naime, Ministarstvo obrazovanja KS godišnje za praksu na fakultetima izdvaja 350KM, a većina studenata i uz javno finansiranu praksu ode u Njemačku na usavršavanje, istakli su iz Ministarstva obrazovanja KS.

Mislim da nema svrhe plaćati studentima praksu koju će svejedno odraditi u Njemačkoj. Prošle godine smo Poljoprivredno-prehrambenom fakultetu donirali 4 traktora marke John Deere i na kraju su traktori završili kao sprave za lokalnu teretanu. Umjesto što bi novac ove godine uložili u studentsku praksu, iskoristićemo ga da izgradimo mesdžide na fakultetima gdje ih nema.”, izjavio je za Šatro info, Elvir Kavazović.

Iz ministarstva obrazovanja KS su poručili da praksa nikome neće biti uskraćena, te da se samo radi o promjeni mjesta održavanja prakse. Svakom studentu koji ode u Njemačku na praksu biti će plaćena sedmična karta za njemački metro.

Izuzeti iz ove odluke su studenti medicine koji će svoju praksu fokusirati na vađenje vode iz koljenja, te studenti geologije koji će na Bentbaši izvlačiti vodu iz stijena, kako bi normalizirali vodosnabdijevanje Sarajeva, javili su iz Ministarstva obrazovanja KS.