Predsjednica Republike Hrvatske, Kolinda Grabar Kitarović je na sastanku sa Predsjednikom Republike Slovenije Borutom Pahorom i Predsjednikom Republike Austrije Alexandrom Van Der Bellenom.

Predsjednica, kada je čula za situaciju u njenoj domovini, u gradu Splitu gdje sinoć izbio ogroman požar, nije časila ni časa, već se odmah bacila u akciju da pomogne svom narodu.

Naime, Predsjednica Grabar Kitarović je odmah charter letom poslala flašu šampanjca i dvije flaše vode koje su bile viška na večeri sa ostalim predsjednicima. Osim ovoga, Kolinda je svojim članovima osiguranja poručila da usput kupe tri, četiri kanistera vode i nešto osnovnih namirnica kako bi se poslala direktna pomoć Splitu dok ona završi sa bitnom večerom.

“Ja sam odmah reagirala. Stvarno sam se potresla kad sam čula. Toliko sam se potresla da sam pojela samo pola porcije škampi, ali desert sam dva puta naručila od sveg tog stresa. Poslije nisam mogla ni na kafu, nego sam otišla direktno u hotel da se istuširam i da stavim neku masku na lice da se malo relaksiram. Jednostavno sam bila van sebe”, rekla je Grabar Kitarović.

Kako saznajemo, Predsjednica je svojom reakcijom poremetila planove svoga osiguranja, te će iz tog razloga morati da u Salzburg odu opet, da bi se nadokanadio taj dio na koji su momci iz predsjedničine službe navikli.

“Ma mi smo ti taman krenuli malo u Roma Club da se malo zabavimo i odmorimo. Ono, znate da popijemo nešto i to, ne bi mi koristili usluge prostitucije nipošto. Mi tako obično pripremimo sve i odradimo unaprijed šta treba oko osiguranja i onda kad oni odu već na te večere i sastanke, mi idemo da se malo opustimo. Oni tamo budu satima, pa mi možemo jako lijepo da se provedemo. Onda krene press konferencija, pa protokol ovaj, protokol onaj i nama ostane sasvim dovoljno vremena za sve. Ovaj put nije bilo takvo. Uputit ćemo pismo protestne note”, rekao je Emil Biceps, šef osiguranja Predsjednice Kolinde.