Vanredna situacija povodom najezde koronavirusa širom svijeta, prisilila je i uposlenike aerodroma Sarajevo da odgode i svoje letove van zemlje. Činjenica je da nema mnogo letova, ali svako smanjivanje posla ovoj kompaniji pravi katastrofalne probleme.

“Kao što znate, naš aerodrom ima čak dva leta dnevno, jedan za Zagreb i drugi za Istanbul. Sada će se mnogi naći u čudu jer nama ova situacija teže pada nego nekom najfrekventnijem aerodromu na svijetu i nama je teže što odgađamo ova dva leta nego da ih imamo 150. Imamo preko stotinu uposlenih ovdje na aerodromu, te sve njihove doprinose i plate izvlačimo iz ta dva leta dnevno. Lako je nama za aerodrom u Frankfurtu ili Istanbulu. Oni imaju stotine ljudi uposlene, ali i na stotine letova dnevno, tako da imaju računicu. Oni sada mogu komotno da ne rade nekoliko mjeseci i imat će para da sve poplaćaju. Ovdje je borba. Jedan let ako preskoči mi radnicima ne možemo da uplatimo kartu za prevoz. Ako otpadnu još dva dodatna leta, onda im nemamo od čega isplatiti i topli obrok. Sada smo prinuđeni da odgodimo sve letove sigurno u naredne dvije sedmice, što znači da možemo komotno staviti ključ u bravu i zatvoriti firmu. Na ovaj potez smo jednostavno primorani i nemamo izbora, to radimo zbog sigurnosti nacije”, kaže Rasim Prtljag, šef odjela za kontrolu ulaska virusa aerodroma Sarajevo.

Prtljag je u konsultaciji s ostalim šefovima odjela dogovorio da radnici u narednom periodu pronađu drugi posao, kako bi sebi osigurali egzistenciju dok kriza ne prođe.

“Nama je stvarno žao, ali mi zaista nemamo izbora. Radnicima ćemo pokušati omogućiti neki alternativni izvor prihoda tokom ovog kriznog perioda. Imamo nekih kontakata da ih sve preraspodijelimo na druga radna mjesta, tipa benzinske pumpe s kojim sarađujemo, kafići, a oni koji posjeduju vozačku dozvolu radit će kao taksisti na crno. Ukoliko ih zaustavi policijska patrola, bitno je samo da pokažu svoju akreditaciju s aerodroma i neće dobiti kaznu za ilegalnu vožnju. Činimo sve da nađemo alternativu”, dodaje Prtljag.

Radnicima će se poslovi koje budu obavljali ilegalno uvrstiti u radni staž i biće zavedeno kao da su bili na svom radnom mjestu na kojem su prijavljeni.