Mališani u našoj zemlji uskoro će imati priliku uživati u novoj slikovnici koja će biti 100% proizvedena u BiH. Riječ je o epskoj avanturi jednog čovjeka koji je pokušao da uradi nemoguće. Slikovnica će govoriti o borbi Bakira Izetbegovića protiv jedanaest opozicionih stranaka na prošlim izborima. Cijeli sadržaj slikovnice će biti prilagođen za najmlađe pa će tako gospodin Izetbegović biti predstavljen kao srednjovjekovni vitez.

“Pare iz SDA i ova priča su nas toliko inspirisale da smo samo jedan dan sjeli i odlučili napraviti ovu slikovnicu. Za sada je u pripremi slikovnica za djecu, ali kao se pokaže kao dobar potez moguće je i da napravimo strip za one malo starije. Priča je inspirativna, puna preokreta, ali i edukativna jer uči nas da nikad ne treba odustajati. Najbolji artisti rade na ilustracijama koje će se naći u ovoj slikovnici. Želimo na neki način da ova borba čovjeka protiv čak jedanaest stranaka ostane upisana u našoj historiji i da generacije mladih uče o tome u budućnosti”, rekao je Alija Penkalo, idejni tvorac slikovnice “Bakir protiv jedanaest stranaka”.

Slikovnica je naišla na velike pohvale iako još uvijek nije ugledala svjetlo dana. Neki od istaknutih članova SDA pohvalili su ovaj projekt.

“Svakako mislim da je ovo potrebno našem društvu koje je pretrpjelo velike boli nakon ovih izbora. Djeca se od malih nogu trebaju učiti o tome koje naš i za koga treba da glasaju kad odrastu. Vjerujem da će prodaja slikovnici ići odlično, a mi ćemo se potruditi da ona uđe u škole kao obavezna lektira u narednom periodu. Svaka čast autorima”, rekao je Faruk Kapidžić istaknuti član SDA.