Rukovodstvo Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu de fakto je odbilo posjetu vrhunskih ljekara iz Turske koji borave u glavnom gradu BiH i koji su već posjetili Opću bolnicu.

Podsjetimo, voditelj Covid centra u Američkoj bolnici u Istanbulu prof. dr. Bilgin Sait, specijalista interne medicine i doc. dr. Siran Keske, infektolog radit će danas i sutra zajedno s osobljem Covid tima Opće bolnice “Prim. dr. Abdulah Nakaš”.

Ovaj dvojac vrhunskih ljekara iz Turske je došao u Sarajevo na poziv ministra zdravstva Kantona Sarajevo Harisa Vranića, kako bi kolegama prenijeli svoja iskustva u liječenju pacijenata od Covid-19.

Rukovodstvu KCUS-a također je ponuđeno da ova dva eminentna doktora obiđu pacijente i razgovaraju s uposlenicima.

No, iz KCUS-a je Vraniću odgovoreno da ljekarima-stranim državljanima Ljekarska komora Kantona Sarajevo prethodno mora izdati privremenu licencu s rokom važenja koliko traje i privremeni boravak na teritoriji Federacije.

“U te svrhe trebali biste dostaviti Ljekarskoj komori KS projekat saradnje s institucijom iz koje dolaze, potvrdu o članstvu i aktivnostima u Ljekarskoj komori zemlje porijekla i Potvrdu o poštivanju etičkih principa struke, odnosno da se protiv podnositelja zahtjeva ne vodi disciplinskih postupak koja ne smije biti starija od tri mjeseca”, navodi se u odgovoru KCUS-a koji potpisuju Sebija Izetbegović i Enra Mehmedika-Suljić.

(Tekst bez ikakvih intervencija prenosimo s portala Klix.ba)