Mladić K.Ć. (28) iz Travnika uhapšen je sinoć u glavnom gradu Kolumbije, Bogoti, pokušavajući prošvercati dvije tone lažnih diploma Travničke radinosti u Južnu Ameriku.

Brodom koji je krenuo iz Trsta, zajedno sa švercerima farmerki, K.Ć. uspio je preći dalek put, da bi na meeting pointu s kontaktima u Bogoti upao u policijsku zasjedu. Kod njega je nađeno oko dvije tone lažnih diploma koje je planirao rasprodati u glavnom gradu Kolumbije. Kako saznajemo, diplome su već bile prevedene i nostrificirane, te spremne za dalje rasturanje.

Iz Ambasade BiH javili su nam kako je naš državljanin trenutno u pritvoru i čeka premještaj u zatvor maksimalne sigurnost u kojem će ležati zbog pokušaja državnog udara. Ono što vide kao problem, jeste da su kolumbijske vlasti odlučne u ideji da zadrže građanina BiH, jer je ozbiljno prekršio zakone njihove države.

Na upit zašto se krijumčarenje diploma smatra državnim udarom, kolumbijske vlasti kratko javljaju:

“Pokušaj prekvalifikacije kolumbijskih političara diplomama koje koriste vlasti u Bosni i Hercegovini smatra se direktnim pokušajem korumpiranja političara i stvaranja diktatorske države. Ni mi nismo toliko koruptivni i ovakve pokušaje moramo spriječiti svim sredstvima. Ne želimo postati balkanizirani”, navode u saopćenju.

Predviđena kazna je 40 godina, bez mogućnosti pomilovanja, kao ni mogućnosti da mu se sudi u BiH. Sve ukazuje na to da će bh. državljanin ostatak života provesti u Kolumbiji.