Jedan od glavnih ciljeva naše zemlje u narednom periodu jeste svakako ulazak u NATO. Ulaskom u NATO naša zemlja bi osigurala veći stepen sigurnosti kao i vojnu podršku ostalih članica. Međutim, prema riječima stručnjaka to se neće desiti tako brzo. Zadnje prognoze na kojima je radio tim stručnjaka govore da bi BiH u NATO mogla do kraja 2049. godine.

“Mi smo proveli niz analiza i izračunali da BiH neće u NATO prije kraja 2049. godine. To je najkraći mogući period da BiH ispuni sve zahtjeve koje ova organizacije ima. Nema nikakve šanse da mi to ranije riješimo zbog cjelokupne političke situacije u našoj zemlji, ali i svijetu. Ipak mislim da to i nije tako dug period jer vrijeme leti i kraj 2049. godine će brzo doći, a do tada će BiH već biti članica NATO-a”, rekao je Miomir Granata, stručnjak za pridruženje NATO-u.

Građani naše zemlje nisu zadovoljni ovakvim razvojem događaja i smatraju da bi BiH trebala požuriti sa pridruživanjem NATO-u.

U meni trenutno borave dvije osobe čije se mišljenje kosi. Jednim dijelom smatram da bi što prije trebali ući u NATO jer bi nam do donijelo mnoge benefite koji mogu poboljšati život građana. Druga osoba smatra da je 2049. godine i više nego realna opcija kada je u pitanju NATO put naše zemlji. Postoji šansa da nas NATO snage ako sada pristupimo sve pobiju kad vide kakvi smo i kakvim glupostima se mi ovdje bavimo”, rekao je Salkan Miroljubić, politički analitičar iz Sarajeva.