Filmska produkcijska kuća iz Sjedinjenih Američkih Država Miramax, otkupila je prava snimanja popularne filmske franšize Komandosi, koja je kroz historiju imala više nastavaka u različitim ratovima. Ovoga puta su izabrali rat u Bosni i Hercegovini, a radnja će biti bazirana na istinitom događaju o ratnom putu Bakira Izetbegovića.

“Kada govorimo o ratu u Bosni i Hercegovini i junačkoj borbi Armije Republike Bosne i Hercegovine, uvijek u glavi imamo sliku njenog vrhovnog komandanta i prvog predsjednika Alije Izetbegovića. Međutim, velike zasluge preuzima i njegov sin Bakir. Upravo je Bakir poslužio kao inspiracija da raspišemo scenarij po njegovom ratnom putu, o preprekama i nedaćama s kojim se susreće, te gotovo nadljudskim podvizima koje je činio u toku agresije. Vjerujemo da će Bakir postati jedna nova akciona figura mladih ljudi, baš kao što su utjelovljeni ponovo neki likovi kroz sjajne glumačke izvedbe. Bakira će glumiti Dolph Lundgren, koji fizički i liči na Bakira”, otkrio nam je producent filma Jason Terrance.

Dolph kaže da nikada do sada nije imao izazovniju ulogu, te da se već mjesecima priprema za snimanje. Ništa ne želi da prepusti slučaju kako bi uspio kreirati apsolutnu autentičnost Bakira, te da ga gledatelji zapravo vide kako je i izgledao u ratu.

“Niste ni svjesni koliko je ovo zahtjevan glumački zadatak! Ja kao proslavljeni akcioni glumac koji je u svojoj karijeri odigrao sve moguće akcione likove, nikada nisam imao ovoliku tremu. Ta nadljudska borba Bakira s četničkim hordama na aerodromu u Sarajevu, dok sam brani kopače tunela je gotovo kao priča iz nekog mita. Čovjek koji je zaustavio kompletnu diviziju koristeći samo jednu kašiku i tri kamena je nestvarna, ali se ona zapravo desila. To je izuzetno zahtjevan zadatak i jedva čekam da se prepustim izazovu. Ili s druge strane scena kada punih 18 dana sjedi u podrumu u kojem ima samo jedan radio i jedva tri obroka dnevno, te prati i razmišlja o operaciji kako prokopati tunel podsjeća na film ‘Pijanist’, kada se krije godinama u stanu u blizini geta. Bakir me zaista inspirisao kao malo ko i ostavio je dubok trag u meni”, rekao je Lundgren.

Dolph Lundgren će kao priznanje za promovisanje stradanja bosanske vojske dobiti orden od strane Bakira lično, i to Zlatnog ljiljana, Zlatnog štita s mačem, knjižicu da je bio u Zelenim beretkama, te vojnu otpremninu u iznosu od 30.000 KM.