Prema izvorima bliskim zakonodanvim vlastima Bosne i Hercegovine još od jeseni se očekuje da novi Zakon o ograničavanju upotrebe duhanskih proizvoda na javnim mjestima uđe u parlamentarnu proceduru. Pošto se je BiH država sa skoro jako velikim brojem pušača među odraslima, u proces se uključila i SIPA kako bi osigurala provođenje ovog Zakona.

Prema izvorima, novi Zakon će sasvim ograničiti pušenje na javnim mjestima, uključujući i ugostiteljske lokale, fakultete, prve spratove fakulteta, mokre čvorove srednjih škola itd. Ovaj Zakon, iako neophodan za zaštitu zdravlja građana ali i za modernizaciju, mogao bi rasplamsati novi talas nemira u Bosni i Hercegovini. Državna agencija za zaštitu i istraživanje (SIPA) se priprema baš za taj scenario

Perica Stanić, direktor Državne agencije za zaštitu i istraživanje, izjavio je da je ovo Zakon velikog rizika i da će “SIPA biti spremna za sve to dolazi”. Kako navodi, kombinovane su specijalne anti-terorističke jedinice, opremljene novom opremom, i poslane na obuku.

Tačnih podataka o novom Zakonu nema, ali se i kao zadnjih nekoliko godina i stupanje na snagu očekuje nekad na ljeto.

Iz Udruženja PROI koje je pokrenulo akciju “Smeta mi” rekli su da im ne smeta što se SIPA ovako ozbiljno uhvatila priprema. “Napokon ćemo imati slobodu da se gostimo po restoranima bez tog odvratnog smrada.”