U naselju Gornja Tuzla otkrivena je vrijedna arheološka iskopina koja nam daje do sada nepoznate detalje iz života u doba Rimskog carstva na ovim prostorima.

U dvorištu Mehmeda Ajdaslića pronađeni su vjerodostojni ostaci vodovodne mreže, koji će dati ogroman doprinos historiji i arheologiji u BiH.

Otrkiveni impozantni graditeljski poduhvati, stari više od 1.800 godina, ponukali su Vladu Kantona Sarajevo da razmisli o iskorištavanju ovih hidro potencijala. Na zadnjoj hitnoj sjednici odlučeno je da se bez odlaganja krene u projekat priključenja cjelokupne sarajevske vodovodne mreže na izvorište Salines iz rimskog perioda.

“Vodovodna mreža u Kantonu Sarajevo je u katastrofalnom stanju. Ne sjećamo se kada je kvalitetna rekonstrukcija izvršena u prethodnih stotinjak godina, ali znam da smo u velikom problemu s novim rupama u sistemu i redukcijama. Ovo arheološko otkriće došlo je u pravi čas. Poznato je da smo od EBRD-a dobili 25 miliona eura za projekat vodosnabdijevanja. Naše procjene su da bi taman toliko trebalo za instaliranje cijevi koja bi nas spojila na ovo rimsko izvorište u Tuzli. To bi uveliko doprinijelo stabilizaciji situacije u narednih nekoliko decenija”, mišljenja je premijer Kantona Sarajevo Edin Forto.

Vlada je odmah na teren poslala direktora firme Vodovod i kanalizacija KS Envera Hadžiahmetovića koji s vlasnikom parcele pregovara o uslovima koncesije na rimsku vodu.

“Ovo je zaista izazov kakav nisam očekivao na početku mandata. Znamo kakva je odgovornost preuzeti ViK, ali, da mi je neko rekao da ću kao inženjer mašinstva za par dana morati iščitavati Rimsko pravo i upoznavati starorimske tehnologije, ne bih mu vjerovao. No, sve je to služba za dobrobit naših građana. Pokušali smo prvo s novim pumpnim stanicama na izvorištima Bačevo, Stup i Centar, ali smo brzo zaključili da je to skupa varijanta. Hvala Tuzlacima što imaju senzibiliteta i žele pomoći Sarajlijama u trajnom rješavanju ovog problema”, kaže novoimenovani direktor ViK-a Enver Hadžiahmetović.