Da smo zajednica mitova, narodnih izreka i kletvi, to već znamo. Međutim, metode koje koristimo da riješimo neke elementarne probleme, kako svoje tako i društva, premašili su sve narodne običaje, kletve, mitove i neutemeljene strahove. Neke od njih su zaključane u svijetu interneta, dok su mnoge, nažalost, svakodnevnica s ulice.

1. Share posta na Facebooku kao metod prehranjivanja siromašnih: Vjerovatno je tamo nekad, neka budala, dok je studirala u Engleskoj napravila viralnu zajebanciju za nekog svog prijatelja nejebičara. Pod izlizanim sloganima “Ako ova slika dobije 1000 shareova, moj drug mora imati snošaj s tom i tom”. Eh, istu tu metodu mi koristimo da nahranimo djecu Palestine i Sirije.

2. Pošalji ovu poruku na 10 adresa ili: Mi o svojim najbližim pazimo tako, što kad nam neko pošalje banalan post da, ukoliko ne proslijedimo, umrijet će nam mama, automatski shareamo i tako pokazujemo ljubav i poštovanje prema majci.

3. Kolektivne profilne fotke nakon terorističkog napada: Ukratko, okačimo profilnu sliku sa zastavom zemlje u kojoj je izvršen teroristički napad, i ako nas bude dovoljno, počinitelji će biti uhvaćeni, mrtvi oživljeni a šteta sanirana.

4.Bi li mi to završio?- Nema potrebe da završavate opasne škole, gradite dan i noć karijere, pišate krv i kupate se u znoju da bi nešto ostvarili. Jednostavno, podržavajte nekog druga iz djetinstva u tim namjerama, i kada on postane ministar ili popularni fudbaler, javite mu se s onom “nisi valjda druga zaboravio, valj’o sam ti kad smo bili djeca. Bi li bratu nešto sredio”.

5.Kad se nešto loše desi, vi okrenite glavu: Davno je legendarni Bob Marley rekao da su stvari onakve kakve ih vidimo. Mi smo to malo bukvalno shvatili, pa kad se desi neki belaj, vi se samo pravite kao da ga nema i on će proći.

6. Kafana– kratko i jasno, kad je najteže i izlaza nema, vi skupite staru raju, porazbijajte se ko majke, pojadajte se i sve će biti uredu ujutro. Osim mahmurluka.

7.”Jesam ti rek’o?!”- Sudbonosna izjava najbližeg nam druga, nakon što upadnete u neki problem. Naravno, veze on nije imao da će se to desiti ali ga ubuduće slušajte kad vam to ne kaže prije vremena.

8.Stranačka knjižica- Kada potonu sve lađe, i kada prođete trideseto ljeto bez marke, drage i druga, ostavljeni sami na pučini zbog svoje ljenosti i neagilnosti, vi samo utočište potražite u centrali obližnje vladajuće stranke, i sve će uzbrdo da vam krene.