Dolaskom modernog dobar promijenili su se trendovi i u građevini. Zgrade se grade brže nego ikad, a kvaliteta gradnje je gora nego ikada. Mnogi građani koji posjeduju stanove u novogradnji žalili su se na debljinu zidova koji su prema riječima stanara toliko tanki da imate osjećaj kao da živite sa komšijom. Zbog čestih pritužbi jedna kompanije iz Sarajeva odlučila je napraviti zgradu sa zidovima debljim od 0,5 cm.

“Mi gradimo zgrade po BiH već godinama i pravi smo pioniri u tom poslu. Prošli smo kroz sito i rešeto da uspijemo i sada smo na vrhu. Normalno je da štedimo na svakom koraku pa tako i na debljini zidova. Istina je da smo doveli zidove da budu tanki ko papir i da je to postalo neugodno za život. Građani koji kupuju naše stanove počeli su se žaliti na to i mi smo morali nekako reagovati. Do sada su zidovi bili tanji od 0,5 cm, ali sada smo odlučili napraviti zgradu sa debljinom zidova od čak 0,8 cm”, rekao je Halid Mistrija, vlasnik jedne građevinske kompanije iz Sarajeva.

Prema riječima gospodina Mistrije potražnja za stanovima u ovoj zgradi je već sada premašila sve očekivanje.

“Prošle godine sam kupio stan koji je postao nemoguć za život. Čujem komšiju deset spratova iznad kad šapće po kući i to me jako nervira. Izmjerio sam zidove i bili su tanki 0,3 cm. Čim sam čuo za ovu zgradu sa debelim zidovima odmah sam se odlučio na kupovinu, ali sam nažalost zakasnio. Nadam se da će ova kompanije u skorijoj budućnosti graditi još ovakvih zgrada jer je to postala potreba građana”, rekao je Nijaz Ters iz Sarajeva.