Prema zvaničnim podacima CIA-e, ove sedmice je na Balkanu registrovano više pucnjava nego u Ukrajini. Iako još uvijek nije poznat razlog zbog čega se ovo dešava, iz ove obavještajne agencije navode da nema mjesta panici.

“Iako trenutno imamo jedan žestok i brutalan rat u Ukrajini, Balkan tačnije onaj zapadni dio, danas je ipak bio dominantniji po pitanju ispaljenih kalibara. Ono što možemo zasigurno reći je da nema mjesta panici i da ne postoji mogućnost otvaranja novog ratnog žarišta, već da je isključivo riječ o pojedincima ili manjim grupama koje ne mogu svoje nasilje pretvoriti u neko masovnije”, istakao je Ryan Secret, šef odjela za procjenu sigurnosti u CIA-i.

Pucnjave širom zapadnog Balkana su više produkt lokalnih sitnih politika ili ličnih problema, što nije razlog za paniku.

“Ne postoji nikakva tu velika organizacija koja priprema nešto, više su to grupice pojedinaca. Balkanci su takvi, malo temperamentni i olako se fataju oružja u nedostatku argumenata u raspravi. Jedino što zabrinjava je količina naoružanja, gdje civilno stanovništvo ima više komada oružja od pojedinih formacija u Ukrajini koje mi naoružavamo”, dodao je Secret.

Iako mnogi strepe od novog sukoba na Balkanu, koji bi mogao totalno izmijeniti omjer sila u Evropi, stručnjaci navode da nema trenutno potrebne infrastrukture da bi se tako nešto proizvelo.