Zbog sve češćeg kreiranja profila s noktićima na Facebooku, a koji veze nemaju s tim, inspekcija rada je napravila masovnu raciju te pozatvarala mnoge profile, za koje se sumnjalo da ne rade noktiće već da se koriste za druge svrhe.

“Mnogi su mislili da ćemo ovom akcijom pozatvarati profile zato što ne plaćaju porez zbog toga što prodaju preko interneta, ali to nije tačno. Nas apsolutno ne zanima da li vi posjedujete firmu ili ne, da li plaćate porez ili ne, već nam je bitno da ne radite nešto s čim veze nemate. Mnogi ljudi zarađuju novac na taj način i nećemo dopustiti da se njihov rad ometa zbog lažnih profila”, istakao je Samir Notes, šef komisije za zatvaranje profila ove vrste.

Tokom upada na profile, otkriveno je da se preko njih 300, uopšte nije koristilo za prodaju, već kao lični profil, što je teško krivično djelo.

“Za ove osobe se utvrdilo da ne da ne rade usluge manikure noktiju, već da koriste profile za potpuno privatne svrhe. Mnogi od njih su stavili to u sklopu imena čisto jer je cool i moderno, a na profil kače fotografije s momkom i sa kafe. Drugi su pak stavili to kako bi privukli pažnju, te preko tih profila prodavali druge stvari. Ogromne su kazne za obje kategorije te ćemo ih sankcionisati u najkraćem mogućem roku”, dodao je Notes.

Kazna za prestupnike će iznositi između tri i pet godina, te će ukoliko ne žele u zatvor, morati platiti kaznu u iznosu od 6000 KM. Također, dobit će zabranu korištenja društvenih mreža u trajanju od godinu dana, što članovi inspekcije smatraju da je najgora kazna za ovakvu kategoriju ljudi.