Dolazak proljeća u našu zemlju znači samo jednu stvar, a to je da počinju građevinski radovi mahom na privatnim kućama. Zbog toga je danas svjetska organizacija za određivanje vjesnika proljeća pored Visibabe, Ljubičice i Jagorčevine uvrstila i građevinske radove u BiH kao četvrti vjesnik proljeća.

“Dugo smo imali samo tri vjesnika proljeća što je za neke dovoljno, a za neke premalo. Iako smo do sada imali samo cvijeće tu sada smo se okrenuli i drugim sferama društva. Dugo smo razmišljali, istraživali i putovali po cijelom svijetu kako bi ustanovili šta se to ponavlja iznova i iznova prilikom svakog dolaska proljeća. U jednom maloj zemlji na Balkanu, Bosni i Hercegovini primijetili smo da u toku dolaska proljeća kuće niču kao gljive poslije kiše i da se to ponavlja svake godine. Zbog toga samo građevinske radove u BiH odlučili uvrstiti kao četvrtog vjesnika proljeća”, rekao je Thomas Doba, šef tima za određivanje vjesnika proljeća u svijetu.

Gospoda iz Instituta za određivanje vjesnika proljeća iz Klagenfurta poručili su da su imali jako velikih problema da nađu konstantu koja se ponavlja svake godine iznova.

“Imali smo primjera kada se jedna stvar ponavlja godinu ili dvije u vrijeme dolaska proljeća. Taman kada pomislimo da smo našli još jedna vjesnik proljeća razočaramo se, ali sa građevinskim radovima u BiH to nije slučaj i mislim da smo našli pravu stvar. Bilo nam je malo čudno jer se radi o maloj zemlji sa malo stanovnika i nije nam bilo jasno šta ljudi toliko grade, ali mi se ne bunimo”, dodao je gospodin Doba.