Snijeg koji nemilosrdno terorizira našu zemlju ponovo je pao ove zime. Zimske službe su na izmaku snaga, a sve je izglednije da će snijeg nastaviti da pada. Zbog izuzetno hladnih noći u Zenici i stvaranja poledice, uslovi za hodanje na većini mjesta u gradu su skoro pa nemogući. Gradska služba izdala je zabranu svim građanima ovog grada da hodaju nizbrdo zbog prevelikog rizika od pada i ozljeda.

“Stvarno ne možemo više da se borimo sa ovom pošasti koja nas je zadesila ove zime. Mi samo čistimo i čistimo ovaj prokleti snijeg a on pada li pada. Netko mora popustiti, a izgleda da ćemo to na kraju biti mi. Naši kapaciteti su na izmaku snaga, a grad je okovan ledom. Građani ne mogu hodati normalno. Zbog toga izdajemo zabranu svim građanima bez izuzetka da hodaju nizbrdo jer je tu najveći rizik od pada i ozljeda”, rekao je Sefir Lopata, šef Odsjeka za čišćenje snijega Zimske službe grada Zenice.

Gradska uprava odmah nakon stupanja na snagu ove zabrane formirala je posebne inspekcije koje će pratiti provodili li se ova zabrana kako treba.

“Mi ćemo ići okolo po gradu, naravno nikad nizbrdo jer i mi smo podložni krivičnom gonjenju i pratiti kuda građani hodaju. Sve one koje zateknemo da hodaju nizbrdo usprkos zabrani očekuje novčana kazna od 500 do 1,200 KM u zavisnosti od nagiba brda. Moram reći da će moja inspekcija biti stroga i da neće biti opraštanja. Ipak ovo sve radimo za dobrobit naših sugrađana”, rekao je Asim Strmina, šef inspekcije.