Objavljivanjem rezultata nedjeljnih izbora sve je izvjesnije da gospodin Fadil Novalić više neće biti premijer Federacije BiH. Kako je ova funkcije prirasla srcu gospodina Novalića on je najavio da je neće prepustit bez borbe. Gospodin Novalić je najavio također braniti i svoju fotelju.

“Iako voljom naroda nisam više poželjan da budem premijer ja to neću priznati. Ko još narod pita oko tako važnih stvari. Ja ću svoju funkciju pokušati zadržati na ovaj ili onaj način. Niko mi ne može osporiti moju borbu za građane FBiH i uspješno vođenje tog entiteta. Mislim da sam bio najbolji premijer ikad u BiH i da nije fer i pošteno prema meni da odem na ovaj način, porazom na izborima. Ja mislim da bi trebao biti doživotni premijer bez mogućnosti smjene sa funkcije u bilo kojem slučaju”, rekao je Fadil Novalić, premijer FBiH.

Gospodin Novalić je najavio niz mjera kojima će pokušati odbraniti svoju fotelju i funkciju.

“Prije svega ću ići sa mjernim otporom, vezat ću se za fotelju lancima i staviti nekoliko katanac da me nikako ne mogu odvojiti od nje. Fotelja za mene ima sentimentalnu vrijednost i neću je tako lako pustiti. Vrata od kancelarije će biti stalno zaključana tako da će biti jako teško doći do mene onima koji me žele otjerati. Ako bude potrebno meni je predsjednik Izetbegović obećao dovesti nekoliko momaka koji će biti moje lično obezbjeđenje i služit će samo da me spasi od izbacivanja iz kabineta “, dodao je Novalić.