Bosna i Hercegovina je nakon 27 godina potpuno preuzela kontrolu nad svojim nebom. Do sada su prelete preko teritorije Bosne i Hercegovine iznad 10.000 metara kontrolisale Hrvatska, Srbija i Crna Gora.

To u praksi znači da su se bh. zvaničnici, nemoćni da kontrolišu određene procese na zemlji, odlučili oprobati s nebom.

Iako su u nadležnoj agenciji BHANSA već u ponoć preuzeli kormilo, a s njim i veliku odgovornost da nadgledaju sve što prelijeće bh. atmosferu, neki političari se ne mogu pomiriti s pričom o jedinstvenom i autohtonom bh. nebu.

Naravno, samo nekoliko sati od historijskog trenutka za BiH, prvi se oglasio Milorad Dodik. Kaže, građani Republike Srpske ne pristaju na unitarizaciju nebeskih visina. Ukoliko se iz političkog Sarajeva nastavi s perfidnim procesom prenosa nadležnosti s entiteta na zajedničke institucije Dodik najavljuje i referendum.

“Ma kakvo bh. nebo, kakvi bakrači. Nema ništa od te priče. Lijepo sam ovima u Sarajevu rekao, moj helikopter leti preko Republike Srpske i nemam ja ništa s tim tamo kontrolama. A i ove naknade od svjetskih avio kompanija koje prelijeću preko Srpske, naravno da to mora ići na naš račun. Sad što ovi pokušavaju preko našeg neba pogače, neće im proći. Ja sam rekao, već poslije 9. januara lično ću se angažovati da se organizuje referendum o otcjepljenju našeg neba. Taman idu izbori. Lijepo je naš Šantić govorio: Sunce tuđeg neba neće vas grijati k’o što ovo grije”, rekao je Dodik.

Oglasio se i njegov dugogodišnji prijatelj Dragan Čović, koji je kaže da ime agencije BHANSA ne doprinosi harmonizaciji odnosa među narodima, procesu pomirenja i suživotu. Predložio je da se agenciji simbolično dodijeli univerzalni naziv – Soko.