Podatak da naša zemlja godišnje potroši 58 miliona KM na kupovinu uvozne vode, šokirao je javnost u našoj zemlji. Međutim lideri naše zemlje su rekli da za to postoji valjan razlog.

“Mi iako ležimo na neograničenim zalihama čiste i pitke vode, ipak kupujemo uvoznu vodu. Kada zdrav razum posmatra taj potez na prvu, rekao bi da smo budale, ali iza toga stoji jedna mudra taktika koju sam lično smislio. Ta kupovina vode je samo naš paravan kako bi se u svijetu nametnuli kao ozbiljna zemlja, koja je spremna da ulaže u stranu privredu i tako jača globalnu ekonomiju. To je proces u kojem se moramo malo strpiti kako bi doživjeli veći uspjeh i cilj”, rekao je predsjednik SDA, Bakir Izetbegović.

Izetbegović je direktno delegirao i lobirao da se ovaj potez uradi, kako bi imao argument u međunarodnim pregovorima i da nas predstavi kao jakog i stabilnog strateškog partnera.

“To je naša karta za Evropsku uniju, jer oni ne žele siromašne države da nose na svojoj grbači. Mi ćemo se njima privući kao kameleoni, ima da trošimo i kupujemo od njih sve živo kako bi pomislili da smo ovdje prebogati. Eh, kada zagrizu taj mamac i prime nas, ima da im se nakačimo na grbaču i da ne znaju šta ih je snašlo, ali tada će već biti kasno. Morat će nam pomoći da ojačamo ekonomiju, otvorit će se granice i onda ćemo plasirati svoje proizvode tako jako, da ćemo se oporaviti za samo godinu dana”, dodao je Izetbegović.

Pored vode, plan je da se u narednom periodu pojača uvoz drveta, olova, uglja, organske hrane, kako bi se na svim poljima adekvatno zamazale oči.