Autoputevi Republike Srpske i Autoputevi Federacije Bosne i Hercegovine do kraja godine završiće u potpunosti online dionicu puta Banjaluka – Sarajevo. Projekt vrijedan 2,5 milijarde konvertibilnih maraka dogovoren je danas u Doboju, a direktori javnih preduzeća usaglasili su u potpunosti zajedničko izvođenje radova.

“Dosadašnja praksa pokazala je da spajanje jedne dionice sa drugom, druge sa trećom, treće sa četvrtom izaziva stres kod građana i građanki, a poseban napor predstavlja i za građevinska preduzeća koja ne mogu da uspostave kontinuitet u djelatnosti. Ovakav pristup biće u potpunosti fer i ravnopravan, a rješenje koje će osmisliti zajedno inžinjeri iz ova dva javna preduzeća biće prihvatljivo svima” – rekao je Ante Mamipara, koordinator projekta ispred Autocesta Federacije Bosne i Hercegovine. Prema riječima Krste Manjka, koordinatora projekta ispred Autoputeva Republike Srpske, najveća prednost ovog projekta je samoodrživost.

“Novac koji će biti izdvojen u većem omjeru biće vraćen u budžet, kroz doprinose i poreze javnih uposlenika, tako da njegova isplativost i rentabilnost ne može biti dovedena u pitanje” – zaključio je Manjak. Na prvom radnom sastanku održanom danas, u 12:30, direktori dva javna preduzeća razmatrali su mogućnost uključivanja stranih investitora i prijedloge koje su dosad zaprimili.

“Naša je zajednička odluka da ovaj projekat bude potpuno samostalan i unutar granica Bosne i Hercegovine, kao dokaz da je zajednička sadašnja moguća. Zasad, možemo slobodno reći da u obzir ne dolazi ni prijedlog Google da projekt bude realizovan integralno u aplikaciji Mape. Takođe, odbili smo prijedlog i nekoliko arhitektonskih biroa iz Evrope za rješenja izgleda okoline autoputeva, smatrajući da svom stanovništvu moraju biti omogućeni jednaki uslovi imaginacije” – saopšteno je na konferenciji za štampu održanoj ispred Kancelarije Evropske unije za razvoj infrastrukture.

Prof. dr Risto Prelivoda za Šatro Info kaže da je ovaj projekt jedna od najozbiljnijih inicijativa predstavnika dva javna preduzeća. “Tih dvije ipo milijarde maraka uopšte nije mnogo. Ako se u budžet vrati milijardu ipo, kao što je plan, taj projekt će koštati stanovništvo gotovo kao godišnji budžet Bosne i Hercegovine. Kad vidite kako žive i šta rade zaposleni u zajedničkim institucijama, shvatićete da to uopšte nisu neke pare” – zaključio je Prelivoda.